sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ruokasi olkoon lääkkeesi eli mitä kuolemantautisen kannattaa syödä




 
Autoimmuunisairauksia on perinteisesti hoidettu solunsalpaajilla, kortisonilla ja/tai oireenmukaisesti. Nyt, kun olen itse saanut kovan solunsalpaajakäsittelyn syklofosfamidilla ja käyttänyt lisäksi suuria kortisoniannoksia viimeiset puolitoista vuotta, alan kaivata pienempää kemiallista kuormitusta. Syklofosfamidi on onneksi vaihtunut biologiseen lääkkeeseen, rituksimabiin, joka ei aiheuta yhtä rajuja sivuoireita. Ihmettelen suuresti, että toimivan tuntuisen biolääkkeen lisäksi joudun yhä ottamaan mykofenolaattimofetiilia, solunsalpaajaa jota myös elinsiirto- ja lymfoomapotilaat käyttävät. Olen kiitollinen selityksestä, jos osaatte sellaisen antaa - kanssasairastajat tai lääketieteilijät.
Kortisonia "nautin" laskevalla joskin suurella annoksella, nyt 20 mg päivässä. Kortisoni on aiheuttanut rasvan kertymisen poskiin, vatsaan ja niskaan, mikä surettaa esteetikkoa suuresti. 

Autoimmuunisairauden ja vahvojen lääkitysten heikentämää kehoa voi lääkitä myös "ruokasi olkoon lääkkeesi" -periaatteella, lisäämällä ruokavalioon vahvistavia ruoka-aineita tai ravintolisiä. (Aivan mutu-pohjalta listaan amerikkalaisten wege-ystävieni vinkkien pohjalta nämä hyvät ainekset - kuitenkin huomautan, että anti-inflammatoriset ja vastustuskykyä lisäävät ainekset sopivat käytettäviksi, kun solunsalpaajahoito tms immunosuppressanttien käyttö on ohi  - maalaisjärkeni kiljahtaa, ettei vastustuskykyä kannata yrittää  yhtä aikaa laskea lääkkeillä ja parantaa ravinnolla...)


Korkealaatuinen heraproteiini.  Glutationintuotantoon. Glutationi on oleellinen autoimmuunisairauksien estämisessä ja niitä vastaan taisteltaessa. Tukee immuunijärjestelmää, parantaa älyllistä suorituskykyä, laskee verenpainetta ja hillitsee ruokahalua. Heraproteiini sisältää kaikki kehon tarvitsemat aminohapot. 

Lohi ja sardiinit (ei kuitenkaan huonolaatuiseen kasviöljyyn säilöttynä). Niissä on paljon omega 3 -rasvahappoja, jotka ehkäisevät tulehduksia, parantavat aivotoimintaa ja muistia, ehkäisevät masennusta ja mielialanvaihteluita ja pitävät verensokeria kurissa. Munuaisystävällistä ravintoa.

Musta ja vihreä tee. Musta tee korjaa nopeasti vaurioituneita verisuonia. Vihreä vähentää verihyytymäriskiä ja auttaa pitämään painoa kurissa, parantaa mielialaa ja rentouttaa. Molemmat teet ovat anti-inflammatorisia ja vahvoja antioksidantteja.


Sipulit. Sopivat kortisoninsyöjille, koska sisältävät luiden rakennusaineita. Torjuvat bakteereja, viruksia ja tulehduksia ja sisältävät vahvoja antioksidantteja.  

Mansikat. Hyödyllisiä vahingoittuneille verisuonille, parantavat  muistia ja suojaavat tulehduksilta. Luomua kannattaa suosia.

Lakritsijuuri (ei siis lakupussi!). Avittaa hengitysteiden terveyttä, parantaa tulehtuneita limakalvoja, auttaa yskään ja keuhkovaivoihin, auttaa väsymykseen, jopa krooniseen väsymysoireyhtymään, tukee immuunijärjestelmää ja ruuansulatusta. Helpottaa vaihdevuosivaivoja. Tulehduksia vastaan. Paljon terveellisiä flavonoideja ja antioksidantteja. (Huom. lakritsijuuri ei sovi korkeasta verenpaineesta tai munuaisvaivoista kärsiville. Kortisonia käyttävän pitää myös varoa lakritsijuurta.)

Kookosöljy. Tukee vastustuskykyä. Torjuu viruksia, mikrobeja, bakteereja, sieniä, auttaa kurkkutulehduksissa, keuhkokuumeessa, poskiontelon-, virtsa-, silmä-, ien- ja hiivatulehduksissa. Tukee normaalia suolistoflooraa, mikä on autoimmuunisairauksissa erityisen tärkeää, sillä tutkimus on osoittanut, että suolistofloora ja autoimmuunisairaudet ovat yhteydessä toisiinsa.  Myös antioksidantti.
 
Kardemumma. Vähentää limaisuutta, auttaa ruuansulatusta ja on turvallinen detox-aine. Ennen vanhaan kardemummaa käytettiin myös munuais- ja sappikivien poistoon - huh, en suosittele kokeilemaan.

Luonnonjogurtti. Hyvän, tarpeellisen bakteerikannan vuoksi. Parantaa vastustuskykyä ja ruuansulatusta. Vaikka olen vähentänyt hiilihydraattien käyttöä - erityisesti suuresti rakastamani leivän - syön aamupalalla lesemuroja A+ -luonnonjogurtin ja hedelmän tai hillon kanssa.

Auringonkukansiemenet. Rentouttavat supistuneita verisuonia.

Kaali. Anti-inflammatorinen, suojelee verisuonten seinämiä, lievittää allergioita.


Lehtikaali. Lujittaa luita, suojelee silmiä. 

Mustikat. Anti-inflammatorisia, parantavat muistia, aivotoimintaa ja näköä.

Persilja. Anti-inflammatorinen ja edistää munuaisten terveyttä.

Aloe vera -mehu. Anti-inflammatorinen, antibakteerinen, auttaa ruuansulatushäiriöissä. Tuntuu, etten enää pärjäisi ilman tätä. Käytän myös aloe vera -ihogeeliä ja aurinkovoidetta kortisonin ja muiden lääkkeiden ohentamaa ihoani suojaamaan.

Papaija. Hyvää ruuansulatukselle ja vastustuskyvylle.

Acai-mehu. Anti-inflammatorinen, suojaa verisuonia, hermostoa ja aivoja.

Laadukas rypsi- tai oliiviöljy. Vaskuliitit jättävät kuonaa suoniin, joten vaskujen kannattaa pitää huolta rasvojen laadusta - pahinta mitä voi suuhunsa panna, on teollinen kammottava kasvirasva, transrasva.


Kaneli. Tasapainottaa verensokeria ja -painetta. Anti-inflammatorinen, antobakteerinen. Auttaa hiivaan ja ruuansulatusvaivoihin sekä pahoinvointiin. 


Valkosipuli. Vähentää verihyytymien muodostumista, laskee kolesterolia ja verenpainetta. Auttaa tulehduksiin, tuhoaa mikrobeja, ehkä jopa viruksiakin, karkoittaa loisia. Auttaa flunssaan. 

Inkivääri. Auttaa kylmiin käsiin ja jalkoihin, pahoinvointiin, reumaattisiin kolotuksiin, fibromyalgiaan, ja tulehduksia, viruksia ja mikrobeja vastaan. 

Rosmariini. Auttaa hengitysteiden tulehduksiin. Suojaa maksaa, parantaa aivotoimintaa ja muistia, toimii viruksia vastaan.

Timjami. Parantaa ruuansulatusta, hengitystieongelmia (myös yskään ja keuhkotulehdukseen), toimii tulehduksia vastaan. 

Lehtimangoldi. Suojaa silmiä.

Nauriin lehdet. Luuston hyväksi. 


Linssit. Tasapainottavat verensokeria. Koska kortisoni saattaa aiheuttaa jopa kakkostyypin diabeteksen puhkeamisen, linssikeitto ja -muhennos ovat oivallista syötävää.

Maa-artisokka. Herkkua sosekeittona - mutta kuulemma myös raakana. Tasapainottaa verensokeria.

Avokado. Tulehduksia vastaan. Hyvää silmille ja iholle. Sisältää glutationia, joten erityisen hyvää autoimmuunisairaille.


Rusinat. Hyviä luustolle. Tulehduksia vastaan.

Kurkuma, curry. Tulehduksia vastaan ja maksan suojaksi.

Saksanpähkinät. Paljon omegakolmosia. Tulehduksia vastaan. Parantavat aivotoimintaa ja mielialaa.

Pinaatti. Tulehduksia vastaan ja keuhkojen parhaaksi. (Itse söisin loputtomasti curryä, kurkumaa, saksanpähkinöitä, rusinoita, pinaattia, maa-artisokkaa ja linssejä, jo herkullisuudenkin vuoksi.)

Pellavansiemet ja pellavansiemenöljy. Runsaasti omegakolmosia. Tulehduksia vastaan. Hyvää iholle, ruuansulatukselle ja verensokerin tasapainottamiseen.

 Kuten kaikki vaihtoehtoinen, tämäkin postaus herättänee mielipiteitä eli vastustusta. Niin ainakin toivon - olisi mielenkiintoista keskustella ravinnosta. Mainitsenpa vielä, että erään blogini lukijan vinkistä olen jättänyt viljatuotteiden nauttimisen paljon entistä vähemmälle, ja uskon sen olevan minulle hyväksi. 

4 kommenttia:

  1. Itse popsin pääasiallisesti vähähiilarista ravintoa, en ole kuitenkaan mikään tiukkapipo-karppaaja, vaan isken kiinni kakkuun/herkkuihin jos sellaista tarjotaan. Valkoinen sokeri, jauhot, pasta, riisi ja perunat on sellaiset, joita yritän pitää vähillä.

    Tuossa listassa on oikeastaan iso osa sellaista, jota meillä syödään ihan normaalisti. Itse voisin popsia kalaa enemmän, mutta minkäs teet, kun on lapsena saanut nauttia vuodet läpeensä aina jokaisen sesongin kalaa (isi intohimoinen kalamies, nytkin varmasti kalhaamassa jossa Teno-joen mutkassa)niin kala ei enää maistu.

    Olen nähnyt miten näiden ruoka-asioiden kanssa voidaan mennä ääripäästä toiseen ja kun ollaan tarpeeksi vakuuttuneita oman tien oikeellisuudesta, ei enää välitetä siitä mitä toinen tekee ja jopa rikotaan ystävyyssuhteita sen vuoksi.

    Kun tässäkin asiassa käyttää tervettä maalaisjärkeä ja kuuntelee mitä se oma kroppa juttelee, niin hyvin menee.

    VastaaPoista
  2. Periaatteessa olisi mahtavaa syödä ja touhuta sen mukaan, mitä oma kroppa kertoo... Käytännössä se on vaikeampaa, kun kroppaparkaan sattuu yhä uusilla ja käsittämättömillä tavoilla, joiden syitä ei voi tietää. Nytkin kylkeen ja mahaan sattuu lähes tähtitieteellisesti. Sanoisin, että kylkiluu on murtunut ja mahahaavaa pukkaa ruusulääkityksen seurauksena - mutta en ole lääkäri. Voihan tämä olla ruusun aiheuttamaa hermosärkyäkin, tai ihan vain luulotautia. (No, ei ole.)

    Mutta miten karppaajaksi tullaan? Luottamalla Antti Heikkilään? Anyone?

    VastaaPoista
  3. Mä en alkanut karppaamaan kenenkään ohjeiden mukaan, enkä seuraa kenenkään viitoittamaa tietä. Tutkin asiaa monlta kantilta, etsin reseptejä, jotka vaikuttivat maistuvilta ja itselle sopiviksi ja aloitin hissukseen ja maalaisjärjellä.

    VastaaPoista
  4. Paljon mielenkiintoista ja hyvää tietoa ravitsemuksesta. Itse en ole saanut tietoa ravitsemuksesta tämän WG;n tiimoilta asiantuntijoilta/lääkäreiltä.
    Munuaisarvoni vain pakottivat miettimään asioita ja aloin selvittämään missä käyttämissäni ruoissa on eniten suolaa. Ja niinpä aloitin suolattoman leivän leipomisen. Jätin pois leikkeleet (makkarat, juustot ja kinkut ja niiden tilalle tomaattia,salaattia,yrttejä,raejuustoa,rahkaa ym. Huomasin myös, että valmisruoissa on paljon suolaa ja lopetin niiden käytön. En ole mikään ekspertti näissä asioissa mutta itselläni moinen muutos kyllä varmaan edesauttoi sitä, että munuaisarvot on nyt normaalin ylärajalla ja verenpainekin laski ja sokeriarvot meni parempaan suuntaan. Pelkona oli se, että joudun piikitykselle sokeriarvojen vuoksi. Kaikki voi tietysti olla myös sattumaa kun kortisoniannokset pienenee ym., Sopivatko nämä ruoat munuaispotilaalle, sitä en tiedä.
    Täytyy kyllä sanoa, että nyt olen taas palannut osittain aiempiin tottumuksiini kun arvot näyttivät paremmilta. Kaurapuuroa olen syönyt aamuisin vatsansuojalääkkeiden lisäksi jotta kortisonilääkkeet ym.lääkkeet eivät aiheuttaisi vatsakipuja. Olen jättänyt kaurapuuron pois ja se ei tainnut olla viisas ratkaisu. Vatsakipuja ilmaantunut.

    Nyt olen mökillä ja alan leipomaan huomisia vieraita varten raparperipiirakkaa ym. Jahka palaan täältä aion keskittyä Päivin vinkkaamiin ohjeisiin.Siinä on varmaan monta hyvää asiaa minkä voi helposti ottaa myös omaaan ruokavalioon.
    Kati

    VastaaPoista