perjantai 30. syyskuuta 2011

Pr3 ja muita älykkyystestejä

Kävin isoissa labroissa. Koska olo ei ole ollut erityisen kukoistava, jännitin tuloksia. En vieläkään tiedä, mitä kaikki erilaiset valkosolutyypit ovat, ja miksi jokin luku nousee ja jokin laskee "vähän yli/alle viitearvon". En siis tiedä, johtuvatko kummat lukemat Wegenerin granulomatoosista vai onko kyse lääkkeiden sivuvaikutuksista.

Mutta makeata oli, että pelätty ja jännitetty Pr3 oli alle 1.0 - eli kun viitearvon yläraja on 2.0, voisi kuin voisikin tulkita, että numbani on normaalin ihmisen kaltainen! Amerikkalaiset wegekaverini puhuvat jostain "ANCA titeristä", jota en osaa edes suomentaa, mutta pitävät sitä seurannan kannalta tärkeänä. Mielenkiintoista, ja toivoisin jälleen kerran Suomeenkin vaskuliittiosaamiskeskusta. Aivan järkyttävää oikeasti, että kymmenen mutkallisen taudin osaaminen on jaettu sirpaletiedoksi reuma-/nefrologia-/keuhko- ja nenäkorvakurkkuosastoille! Kun olin huolissani nenästäni (se oli kipeä ja vinoksihan se on mennyt, pelkäsin että se romahtaa näin ), kuulin että Meilahdessa työskentelee Nenämies, joku siis joka osaa korjata wegejen ja kokainistien romahtaneita nenärustoja. Pulmana on vain se, että Nenämiestäkin pitää osata kysellä, kukaan ei tule esittelemään sairaille ylimääräisiä palveluita...

Vaskuliittien aikainen diagnosointi ja hoidon nopea ja aggressiivinen aloittaminen ovat kovin tärkeitä hoidon onnistumisen kannalta. Olen kovasti ihmetellyt, miksi vaskuliiteilla on niin kaameat ja hankalat nimet: Wegenerin granulomatoosi, Kawasakin tauti, polyarteritis nodosa, mikroskooppinen polyangiitti, Churg-Straussin oireyhtymä ja Henoch-Schönleinin purppura, Takayasun arteriitti, temporaaliarteriitti, jättiläissoluarteriitti, kryoglobuliininen purppura, leukosytoklastinen vaskuliitti... Eivätkö nimetkin jo vaikeuta tautien muistamista? Kun ne vain käydään lääkiksessä pikaisesti läpi, millaisen muistijäljen ne mahtavat jättää?

Keksinkin joutessani uuden nimijärjestelmän näille tappaville taudeille: vaskuliitti/WG (josta pian tulee vaskuliitti/GPA, koska natsi-Wegeneristä halutaan päästä nimessä eroon, ja granulomatoottinen polyangiitti on toki kivempi nimenä kuin we-ge-ne-rin-gra-nu-lo-ma-too-si, huoh). Sitten vaskuliitti/MPA, vaskuliitti/TAK, vaskuliitti/TA jne. Olisiko helpompaa? Ainakin joka kerta, kun olen sanonut hämmentyneelle hoitajalle tai lääkärille we-ge-ne-rin-gra-nu-lo-ma-too-si ja helpottanut hommaa mainitsemalla "vaarallisen vaskuliitin", olen huomannut että vaskuliitti kilkattaa usein jotain kelloa. Mutta eihän tämä mulle kuulu. En tiedä kuuluuko kenellekään. Ei ole Suomessa vaskuliittivastaavaa, ei.

4 kommenttia:

 1. Kawasakin-tauti olisi helppo muistaa!
  Miksi meillä ei voi olla vaikka Yamahan vaskuliittii, Ducatin syndrooma tai Harley-Davidsonin reuma?

  VastaaPoista
 2. Joo, ottaisin ton Ducatin kiitos. Tai jonkun letkeän Citroenin - reuma hyvällä jousituksella, kiitos...

  VastaaPoista
 3. Mullakin ekassa lääkärintodistuksessa lukee ANCA tiitteri 2560, mitä sitten lieneekään? Tiitteri on varmaan sukua Lilleri Lallerille :D

  VastaaPoista
 4. Lilleri lalleri Munamies, onneksi on Nenämies - kun vähän kaivaa ja näkee vaivaa, niin ulos pullahtaa Hottentotti...

  VastaaPoista