torstai 27. tammikuuta 2011

Kauhunhetkiä eli Vihdoinkin Verta ja Suolenpätkiä


Kirurgi nro 2 oli nuori versio Teho-osaston kauhukirurgi Romanosta. Koska leikkaussali oli vapaana, hän päätti leikata. Minut. Tai siis mustan haavani. Vinguin vastaan, sillä poikani perheeseen odotettiin vauvaa, halusin olla avuksi, ja avoimeksi jätetty haava vaatisi joka päivä haavanhoitoa. Olisin riippuvainen kotisairaanhoidosta.

Vinku vonku. 10 mg Diapamia esilääkitykseksi ja leikkaussaliin. Ei jäädytystä, vaan nukutus ja kunnon pala pois.

(Seuraavaa ei minulle koskaan kerrottu: ”Ylämediastinumissa oik:lla sijaitseva tiivistymä on 9 vrk:ssa selvästi suurentunut. Radiologin mukaan tilanne voisi sopia esim. lymfoomaan.” ”CRP 208.”)

Yllättäen ambulanssi kuljetti minut silloiseen yliopistolliseen keskussairaalaani, TYKSiin. Päiväohjelma saattoi olla tällainen: PVK+diffi, CRP, lasko, K, Na, krea, ACE ja LZM. Mediastinumin muutoksen jatkoselvittämiseksi varjoainetehosteinen TT kaulan yläosasta nivusiin.

Koska verisuoneni olivat tulehtuneet, neulanpistot tekivät kipeää. Verinäytteiden otto seitsemältä aamulla sattui, kanyylin kiinnittäminen varjoaineen suoneen valuttamista varten – sattui.

Myös bronkoskopia sattui. Kirurgi nro 3 oli selvästi sadismiin kallellaan. Kun kerroin pelkääväni pistelyä ja leikkaamista ja olevani ensimmäistä kertaa sairaalassa, hän päätti antaa opiskelijoiden hoitaa toimenpiteen. Taitava lääkäri hoitaa sen kivutta muutamassa minuutissa. Opiskelijat puuduttivat sieraimiani vuorotellen, kiskoivat bronkoskooppia ylös ja alas, ja tuntui kuin keuhkoni olisi revitty riekaleiksi. Sairas ihminen on herkkä ja kipeä olento! Haloo!

Ilman tunteiluja Kirurgi nro 3 kertoi, että seuraavaksi minut siirrettäisi Paimioon. Mitä? Alvar Aallon suunnittelemaan keuhkotautiparantolaan?

3 kommenttia:

  1. Tehtiinkö sulle bronkoskopia sieraimien kautta? Mulle suoraan keuhkoputkiin letku suun kautta, hoitaja piti kiinni ja lääkäri laittoi letkua. Sitä ennen olin hengitellyt puudutetta joka ei kuitenkaan tehonnut kunnolla. Olin onneksi niin huonossa kunnossa etten jaksanut vastustella paljon.

    VastaaPoista
  2. TYKSissä tehdään "vanhanaikaisesti" eli pitkänokkaisella kannulla ensin puudute sieraimista sisään (ja arvaapas kuinka moni opiskelija sai kokeilla!!!) - ja sitten letku myös sieraimesta sisään. Sekin mulla molemmista sieraimista, että varmasti saivat harjoitusta. Ja lopuksi lääkäri totesi, että :"Hyvinhän se meni. Jos ei olisi mennyt, olisit jo teholla." (Olen tehnyt valituksen ja saanut kirjallisen "anteeksipyynnön".)

    VastaaPoista
  3. No voin kuvitella että tuo on ollut vielä kamalampaa kun suun kautta.Onneks ei varmaan yartte toiste sitä kokea.

    VastaaPoista